Minnesdag

Idag får alla sända sina tankar till förintelsens alla offer. Både dem som dog i samband med detta. Men även de som överlevde koncentrationslägrena. Idag när det är kallt, blåsigt och snöar så fruktansvärt så får man tänka på människorna i koncentrationlägrena under andra världskriget. Förutom att de levde under vidriga förhållanden så behövde de ut i tunna randiga kläder i väder som liknade dagens väder. Sänd en tanke åt dessa människor idag!

Att förintelsens minnesdag är just den 27 januari beror på att detta datum år 1945 befriades fångarna i Auschwitz, vilket var ett av nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. Exakt femtio år efter befrielsen av koncentrationslägret så högtidlighölls minnet av förintelsen för första gången i Sverige. Sedan 1999 har den 27 januari varit en nationell minnesdag och från 2005 har FN deklarerat dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Vakttorn och inkörsport till förintelselägret.
Under senare år har denna byggnad nästan blivit synonym med koncentrationsläger i tredje riket. 
Slutet på järnvägs rälsen i Birkenau. Här tog det slut för många människor!

2 svar på ”Minnesdag”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *