Gamla människors mat, en kommunal fråga!

Läste en gammal väns blogg, Teresas blogg. Hon diskuterar gamla människors mat i Norrköpings kommun.
Hon menar att våra äldre inte ska äta kall mat, vilket jag till fullo håller med om. Hon menar också på att de inte ska behöva äta fryst mat, men jag som arbetar inom hemtjänsten vet att de som äter fryst mat är sådana som valt det själv i väldigt stor utsträckning. Vill de ha den mat som vi erbjuder så sätter sig inte bistånds handläggarna sig emot detta. Men oftast är problemet att de inte vill äta den kylda maten som vi i dagsläget enbart kan erbjuda. Även om de har valt att äta den frysta matlådor istället så kommer de få varm mat. Betydligt varmare än den mat de fick från köket på sambyhov. Den var säkert bra och de som lagade den var säkert bra i köket, men när brukarna fick maten så var den enbart ljummen. Då lär inte näringsinnehållet vara på ett önskvärd nivå. Idag får de äldre som valt att ta den kylda maten äta en varm och näringsrik mat, även om den fått en del kritik. Den ska enligt leverantören lagats i ett modernt kök där man efter tillagningen snabbt kyler ned maten så att den ska behålla sin näring. Det för att sedan värmas av brukarna själva eller oss inom hemtjänsten hemma hos den som beställt maten.

Det viktigaste för våra äldre i samhället och även för oss som arbetar nära dem är att kommunen kommer fram till en lösning av matfrågan som ger våra äldre en garanterad bra mat som är tillräckligt näringsrik. Till detta bör också maten kunna erbjudas mot en rimlig kostnad. Om detta tillgodoses så struntar de flesta om inte alla i om det är ett privat eller ett kommunalt kök som tillreder maten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *