Äldre personers mat!

Katastrofdålig mat riskerar att göra landets äldre undernärda. Det är så vår nuvarande äldreminister Maria Larsson menar att våra äldres mat är. Men frågan är om hon överhuvudtaget har kommit i närheten av dessa matlådor. Hon menar på att om standarden på maten inte blir bättre så kan regeringen med henne i spetsen vara tvungna att lagstifta i frågan. Maria Larsson har inspirerats av den lag som införts angående landets skolmat. I och med denna lag så ska man garantera en viss näringsnivå på maten. Hon uttrycker det så här, ”Det är självklart att maten ska vara näringsriktig. De äldre kan bli undernärda”. Men det är detta uttalande som förbryllar mig. Detta med tanke på att den mat som gamla får från det stora köket i sala har den näringsmängd som en vuxen människa behöver vid huvudmålet. Men problemet är att de inte äter upp maten utan en del slänger det som de säger att de inte orkar, medan andra väljer att dela upp matlådan på flera dagar för att det ska bli billigare. Då kan man inte tro att man kan få i sig den näringen som man är i behov av. Äldreministern menar att det är många gamla som inte är nöjda med den maten som de får. Men det som man oftast hör som klagomål är att det inte smakar som hemlagat. Nej visst gör det inte det men om man vill ha mat som är hemlagad så får man ordna maten på annat håll. Hon menar på att att man ska göra det tillsammans med de gamla. Men man undrar hu hon resonerar. Inte har vi speciellt mycket tid att spendera på matlagning, eller menar hon att den borgliga regeringen ska ge hemtjänsten mer pengar så att de kan anställa kockar som lagar mat med de gamla. För vi inom hemtjänsten har inte som jobb att laga mat, vi anställdes inte med krav att vi ska kunna laga mat. Vanlig mat skulle man kan man göra men många gamla vill ha annan mat, vilket skulle bli katastrof.

Innan vår kära minister uttalar sig om detta så kan det vara bra om hon verkligen sätter sig in i det hon uttalar sig om. Hon är så välkommen att komma och jobba en månad inom hemtjänsten, för att se vad det jobbet innebär.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *