Det ofattbara har hänt!

Strax efter 15:00 på fredagseftermiddagen så skakades centrala Oslo vid regeringskansliet av en kraftig explosion. Den lär ha varit placerad mellan oljedepartementet och statsministerns kontorsbyggnad. Under fredagen rapporterades det att flera människor var skadade och de båda byggnaderna hade omfattande skador. Experter menade på att de hade blivit utsatta för ett terrordåd. En timme efter explosionen så bekräftades det att en person hade omkommit.  Straxt efter 18 på fredagskvällen så kom larm om skottlossning i det norska Socialdemokraternas ungdomsförbunds lokaler utanför Oslo. Någon timme efteråt så meddelar den norska polisen att man har gripit en man, som var utklädd som polis, för skottlossningen. Nu meddelar polisen också att 7 personer skulle ha avlidit till följd av explosionen i Oslo. Starka misstankar finns om att det finns samband med bombdådet och skottlossningen.  Cirka tio ungdomar hittas döda till följd av skottlossningen. Senare under fredagskvällen tar terrorgruppen Ansar al-jihad al-alami på sig ansvaret för bombdådet i Oslo, vilket de senare tog tillbaka. Nu blev istället en 32årig norrman misstänkt för dåden. Tidigt på lördagsmorgonen så meddelades det att det inte var 10 personer som skjutits ihjäl i och med skottlossningen, utan siffran var istället 80 ungdomar. Enligt norsk massmedia så är den anhållne mannen aktiv i högerextrema kretsar i den norska huvudstaden. Det framkommer också att han har vapenlicens för två vapen. Med tiden så kom dödsantalet att justeras upp till 85 personer till följ av skottlossningen, men ett flertal ungdomar saknades fortfarande.

Sent på lördagskvällen så släpptes ett manifest på ca 1500 sidor, skrivet av den anhållne 32åringen, som nu erkänner båda terrorbrotten. I manifestet så ska han ha beskrivit sina högerextremistiska åsikter och hur han planerade dessa vansinnesdåd. Enligt hans advokat, Geir Lippestad, så är det för svårt att i dagsläget förklara motivet bakom terrorbrotten.

Helt otroligt, minst 92 personer har avlidit i följd av händelserna. Inte långt bort utan i vårt grannland i väster. Vart sker det nästa gång? Köpenhamn? Stockholm? Tänker och lider med de anhöriga som har fått ett negativt besked och de som väntar på att få veta om deras nära och kära är i livet eller inte. Är det den anhållne mannen som har genomfört dessa handlingar så hoppas jag att han får ett långt och hårt straff!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *