Nobelpris

Enligt Nobels testamente så ska nobelkommitén ge nobels fredspris till den som ”hafva gjort mänskligheten den största nytta”. I år har kommittén utsett Barack Obama som fredspristagare. Men frågan är vad han har uträttat och om han uppfyller den sedan tidigare presenterade kvalifikationen som fordras av pristagaren. Enligt kommiténs mottivering så pratar de om den ”vision” som Obama har angående en värld som är kärnvapenfri. Kommitén menar också att han har gjort utomordentliga insatser för att stärka diplomatins roll och att USA efter Obamas tillträde övergått till en mer positiv klimatpolitik och även en mer positiv inställning till FN. För mig är det svårt att se att Obama genom detta ska kunna uppnå till det som krävs.
Även om man kan se att genom att Obama har blivit vald till president så har den amerikanska befolkningen fått ett större hopp om en bättre värld. Men vad har egentligen Obama hunnit uträtta under sina nio månader i Vita huset? Ordnat fred i Afghanistan? Avvärjt det iranska kärnvapenhotet? Lyckats lösa problemet Nordkorea? Eller satt fart på fredsprocessen i Mellanöstern?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.