Historisk mark!

Idag har vi varit på historisk mark. Riktig historisk mark!!!

Vi har nämligen varit i örnnästet, Kehlsteinhaus. Örnnästet, som är ett annat och vanligare namn på platsen/byggnaden, är en symbol för makten hos det Nazistiska partiets syre i Tyskland under både 1930- och 1940-talet. Detta trotts att det inte var platsen för några större beslut. Men platsen står fortfarande för många för det fruktansvärda som Hitler och hans regim gjorde. Man menade att det var här som planer för kriget och dess massmord planerades. Men i själva verket besökte Hitler väldigt sällan Örnnästet.

Emma på Kehlstein
Emma på Kehlstein

Kehlsteinhaus designades ursprungligen av Martin Bormann och var en gåva till Adolf Hitler på hans femtio årsdag av nazistiska partiet. Partiet överlämnade denna present till den man som senare försökte förstöra världen, genom sina handlingar och beslut. Men det komiska är att ”Örnnästet”, som gavs till Hitler, står uppe på en bergstopp på 1834 meter över havet. För att nå till denna byggnad måste man antingen gå upp längs hela berget eller så tar man en buss från parkeringen till ingången, vilken ligger 124 meter nedanför ”örnnästet”. För att sedan ta sig upp till självaste nästet så får man gå in genom en tunnel 124 meter rakt in i berget. Sedan får man åka med en gyllene mässings hiss de 124 metrarna upp till ”toppen av makten”. Allt detta skapades med det enda syftet att imponera folk.

Byggnaden blev en legend under efterkrigstiden, har blivit ett populärt visuellt motiv ibland annat flera amerikanska krigsfilmer. Denna byggnad har blivit en av de få oskadade monument från Hitler epok. Vilket har resulterat i att den har fått en framträdande plats. Det trotts att den kanske inte förtjänar denna framskjutna plats.

Adolf Hitler. Berghof terrass 1942.
Adolf Hitler. Berghof terrass 1942.

Men vi var även på den plats som Hitler haft som först sommarbostad sedan1928. Men sedan 1933 till hans död 1945 så var Berghof hans bostad.  Det fungerade även som Nazitysklands andra regeringshögkvarter under den senare perioden, vid sidan av Berlin.Det var inte bara Hitler som hade hus här. Även Hermann Göring, Martin Bormann och Albert Speer hade hus i området och i anslutning fanns även ett omfattande nätverk av skyddsrum insprängda i berg. Vi besökte bunkern vid ”Hotell Türken”. Kändes riktigt obehagligt att vara där nere, drygt 70 under marken. Väntade bara på att tyska soldater skulle komma springandes i korridorerna. Skum känsla helt enkelt. På området fanns det även kaserner för SS och ett växthus som var avsett att försörja Hitlers hela hushåll och även det berömda ”Örnnästet”.

Emma, fd Berghofs terrass sommaren 2011
Emma, fd Berghofs terrass sommaren 2011

Den 25 april 1945 bombades anläggningen på brittiska plan och Berghof totalförstördes i angreppet. Även en grupp läts sätta eld på det under början av maj 1945. De återstående ruinerna av Hitlers gamla hem sprängdes 30 april 1952 på initiativ av tyska myndigheter. Det för att de inte ville riskera att det skulle bli en nynazistisk vallfärdsort. 1995 överläts anläggningen och berget till delstaten Bayern. Då avlägsnades de sista kvarvarande resterna av Berghof. I dag finns endast en stöttande betongvägg och vissa stycken av garaget kvar ovan mark.

Tomas, fd Berghofs terrass sommaren 2011
Tomas, fd Berghofs terrass sommaren 2011

Har varit en väldig händelserik och intressant dag idag. Bilden på Adolf  Hitler och på oss är tagna på samma ställe. Det ena fotot är taget 1942 och de andra sommaren 2011.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *