Bastogne

Vi var ute på resande fot i 12 dagar. Första dygnet så körde vi bil i drygt 16 timmar, jag körde nattetid och Tomas under nästkommande dag. Vi åkte genom Danmark, Tyskland, Holland och sedan ner till södra Belgien. Närmare bestämt till Bastogne. Vilket är en mindre stad, eller samhälle, som  är väldigt utbyggt mot turismen. Tror inte att den hade varit lika stor om det inte varit för turismen. Staden blev känd under andra världskriget under ardenneroffensiven. Då tyskarna startade den sista storoffensiven i just detta område.  Den pågick mellan den 16 december 1944 och 28 januari 1945. Den 21 december 1944 omringade den tyska nazistiska armén Bastogne och därmed även in ”101st Airborne Division”, den amerikanska 101:a luftburna divisionen. Men deras försvar av staden bromsade tyskarnas marsch mot Antwerpen och general Pattons 3:e armé kom fram den 26 december. Intensiva strider pågick i flera veckor, men den 14 januari 1945 retirerade tyskarna från Foy, en liten by 5 km utanför Bastogne. Slaget vid Bastogne har senare blivit filmatiserat i Steven Spielbergs och Tom Hanks ”Band of Brothers” från 2001.

Här gick vi på två museum ett med saker från den tiden och ett om hur det var att leva här under världskriget. Båda mycket intressanta, men på olika vis. Vi var där söndagskvällen och måndagen. Måndagar verkar vara en sådan dag som nästan allt är stängt, vilket var lite trist. Ett av museerna vi ville gå på var även det stängt. Det för renovering så det missade vi också.

Men vi besökte ett amerikanskt monument och  även en tysk militärkyrkogård, båda en bit utanför staden. Så här blev det mest andra världskriget tema och det främst ur en amerikansk infallsvinkel. Den amerikanska infallsvinkeln var svår att missa. Staden har ett flertal monument över viktiga personer i den amerikanska armen (Patton och Mc Auliffe) och stridsvagnar från denna tid.

Gick även en rundtur i staden, vilket inte hade med andra världskriget att göra. Detta gjorde att man fick lite mer historia specifikt om staden.

Vi båda gillade staden och skulle kunna åka tillbaka, för det var en liten och trevlig ort. Men en sak måste man veta om man åker dit, de talar nämligen franska och många kan inte förstå eller göra sig förstådda på varken tyska eller engelska.

Vy över staden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *